Бренд — IKEA

У 30-ті роки меблі були дорогим задоволенням. Люди довго збирали гроші на бажаний комод чи ліжко, яке мало б їм служити десятки років. І лише в 1943 році, після заснування ІКЕА, розкіш обставити свою квартиру стала доступною практично кожному.

Засновник ІКЕА – Інґвар Кампрад народився 30 березня 1926 року у Швеції. Підприємницький хист прокинувся в ньому зовсім рано. Ще маленьким хлопчиком Інґвар продавав однокласникам та сусідам сірники та олівці, які скуповував гуртом у Стокгольмі.

У 17 років батько фінансово винагородив хлопця за успішне закінчення школи. До цих коштів Інґвар додав свої заощадження і вклав всю суму в заснування ІКЕА.

Назву компанії бізнесмен створив із перших літер свого імені – Інґвар Кампрад, назви сімейної ферми, де він народився – Ельмгульт і найменування прилеглого села – Аґуннарід.

Спершу Інґвар у своєму невеликому магазині продавав декор і різноманітні дрібниці для дому. Проте дуже швидко розширив асортимент, додавши до нього лінійку практичних і недорогих меблів.

Компанія розширювалася шаленими темпами, тож конкуренти намагалися різними шляхами цьому завадити. Ця ситуація змусила його шукати недорогих постачальників за кордоном. Так IKEA розпочала своє виробництво у Польщі.

Станом на 2018 рік ІКЕА відкрила 422 магазина на більш ніж 50 ринках.

Зараз компанії належать 30 деревообробних підприємств, а штат налічує понад 150 тисяч співробітників. Щорічний дохід компанії оцінюють десятками мільярдів євро.

Підприємець майже до останніх днів навідувався до своїх філій та контролював процес виробництва. Засновник імперії помер у віці 91 року, 2018 року. Відійшов від справ він лише за рік до цього.

Окрім роботи над розвитком компанії, Інґвар записував мемуари, які вийшли друком ще за життя підприємця. Книга отримала назву «ІКЕА. Бренд, що закохав у себе світ».

ОБРАТИ ІКЕА

    Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

    Вернуться в Блог